Saturday, December 19, 2009

Copyright, δισκογραφικές, ΕΠΟΕ και άλλες τέτοιες @@ριες


Καταρχήν ας μιλήσουμε για την θεμελιώδη αρχή που έχουν τα δίκτυα ανταλλαγής αρχείων και οι περισσότεροι την αγνοούν. Αυτή δεν είναι άλλη απο την έννοια της κοινής χρήσης, το να μοιράζεσαι δηλαδή την "πληροφορία" χωρίς ενδιάμεσους. Πρώτο φάουλ και κίτρινιη κάρτα λοιπόν σε όσους εστιάζουν όλες τις κατηγορίες στο download. Έτσι μιλώντας μόνο για το κατέβασμα αρχείων χάνουμε όλοι την εικόνα.
Πάμε τώρα στο copyright και τα πνευματικά δικαιώματα. Η παγκόσμια βιομηχανία αποκαλεί τους users που χρησιμοποιούν μέσω internet δίκτυα ανταλλαγής αρχείων πειρατές (κλέφτες). Τα πνευματικά δικαιώματα όμως των "καλλιτεχνών" έτσι όπως τα επικαλούνται οι εταιρείες σήμερα, δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα. Το να κάνεις download ένα CD από το internet δεν είναι κλοπή αλλά σπάσιμο ενός ιδιότυπου μονοπωλίου. Αυτό το μονοπώλιο μέχρι σήμερα το είχαν μόνο οι δισκογραφικές. Το μονοπώλιο αυτό που σου απαγορεύει την αντιγραφή ενός προϊόντος που έχεις ήδη αγοράσει. Η αντιγραφή όμως και το sharing είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την κλοπή που σύμφωνα με τις εταιρείες είναι η ανταλλαγή αρχείων και πιο συγκεκριμένα ΔΕΝ αποτελεί πειρατεία. Επίσης αυτός που χρόνια τώρα κατεβάζει δωρεάν CDs δεν είχε και ούτε έχει σκοπό να αγοράσει ποτέ στη ζωή του. Με λίγα λόγια η δισκογραφική δεν έχασε έναν πελάτη, γιατί στην ουσία δεν τον είχε ποτέ.
Πάμε και λίγο παρακάτω ας μας πουν οι δισκογραφικές και ο ΕΠΟΕ γιατί ένας καλλιτέχνης που πουλούσε μέχρι το καλοκαίρι το CD του 20€ (+) τώρα το βάζει στις εφημερίδες, και μάλιστα νέα κυκλοφορία, σε συνολική τιμή μαζί με εφημερίδα, dvd, περιοδικά, προφυλακτικά κλπ 3,5-4 € εκεί δεν υπάρχουν έξοδα? Μήπως τελικά σας πονάει που ο κόσμος σας πήρε χαμπάρι, σας έγραψε στα παπάρια του και πλέον δε σας δίνει φράγκο??
Και κλείνοντας θα πω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό, πως για καθετί που κατεβάζουμε υπάρχουν κάποιοι από την άλλη πλευρά που το ανεβάζουν, γι' αυτό και δεν πρέπει να εστιάζουμε μονο στο download γιατί αυτό εξυπηρετεί τα επιχειρήματα των εταιρειών.
Κατεβάζω τραγούδια απο το internet από το 1998, αγοράζω όμως και CD, αλλά αυτά που πραγματικά μου αρέσουν και πιστεύω πως αξίζουν τα λεφτά του οι δουλειά που έγινε. Για τα άλλα δεν δίνω δεκάρα. Επίσης αν δεν υπήρχε το download μέσω internet να είστε σίγουροι πως πολλοί καλλιτέχνες και πολλές μουσικές θα είχαν εξαφανιστεί. Για σκεφτείτε να μην είχαν μετατραπεί σε αρχεία mp3 (βελτιωμένης μάλιστα ποιότητας), από απλούς users που δεν έβγαλαν κέρδος, παλιά 45άρια του Βαμβακάρη και του Παπαϊωάνου, παλιές κασέττες του Άσιμου, παλία βινύλια από Techno και Electronic?? Που θα ακούγατε τη μουσική που σας αρέσει??

Thursday, December 10, 2009

Εσωτερική Συζήτηση


Ύστερα από μία γρήγορη εσωτερική συζήτηση και αναζήτηση διαπίστωσα πως τελικά δεν συμβιβάζομαι με υποκατάστατα ή παρόμοια "πράγματα" από αυτά που θέλω (δε αναφέρομαι σε υλικά αγαθά, ίσα-ίσα που σε αυτό το θέμα είμαι πολύ λιτός άνθρωπος). Προτιμώ τη λογική "ή όλα ή τίποτα", "ή με σένα ή χωρίς" και πάει λέγοντας. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό αλλά γνώμη μου είναι πως στα συναισθήματα μας πρέπει να είμαστε αυστηροί.

Όταν θέλω το δικό σου το χαμόγελο, το εννοώ το δικό σου...

Καλησπέρα!! :)

Tuesday, December 08, 2009

Άντε μέχρι τη γωνία να δεις αν έρχομαι...

Τι παραπληροφόρηση ταϊζουν αυτά τα ΜΜΕ τον κοσμάκι? Ο καθένας λέει ό,τι τον συμφέρει για την όλη κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα τις τελευταίες 3 μέρες με τα επεισόδια που γίνονται. Έχουν βγεί όλα τα παπαγαλάκια παγανιά, σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και ίντερνετ. Μιλάνε για τρομοκρατία, βία και βανδαλισμούς χωρίς να καταλαβαίνουν ούτε τι λένε, ούτε τι αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν τα λόγια τους.

Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του τελικά, χωρίς να έστιάζει στο γενικό πρόβλημα. Ας αναλογιστούν κάποιοι με ποια λογική βγαίνουν έξω και τα σπάνε? Ούτε αναρχία είναι, ούτε νεύρα για τον άδικο χαμό του Γρηγορόπουλου, ούτε τίποτα. Προσωπική εκτόνωση των προβλημάτων του καθενός είναι, απλά έχοντας αφορμή την πορεία, γίνεται ότι γίνεται.

Το πιο άκυρο πάντως που ακούστηκε και σχολιάστηκε ήταν τα επισόδεια που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ την Κυριακή στο παιχνίδι Παο - Ατρόμητος. Είπαν πως ήταν αναρχικοί που ήρθαν από το κέντρο... Τι άλλο θα ακούσουμε?? Ναι, ρε πήραν το μετρό είδαν πότε είχε ημίχρονο και πήγαν στο Μαρούσι να τα σπάσουν διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια στα burberry. Τουλάχιστον γλύτωσε την τιμωρία ο βαζέλας... ααα και ωραία κάποια συνθήματα που γράφτηκαν το βράδυ, από αναρχικούς αεκτζήδες, στους τοίχους που μιλούσαν για "αμέτοχους". Σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την όλη κατάσταση της κοινωνίας μας!!

Αυτά προς ενημέρωση, η ζωή είναι εκεί έξω και ο καθένας διαμαρτύρεται για δικούς τους προσωπικούς λόγους και όχι για έναν κοινό εχθρό. Δεν θα κάτσω να σχολιάσω λοιπόν αν είναι σωστό ή λάθος ο βανδαλισμός ο καθένας κρίνει και κρίνεται απο τις πράξεις του. Γι' αυτό κύριοι δημοσιογράφοι ας μην βάζετε ταμπέλες όταν δεν ξέρετε, γιατί άλλο αριστερός, άλλο δεξιός, άλλο αναρχικός και άλλο οπαδός!!

Πάντως σε πολλούς αρέσει αυτή η κατάσταση που επικρατεί!!